Invloed van draken!

draak

Draak

 

Op 1 november van dit jaar was ik bij een bijzonder (reünie- ) concert van de Friese band Irolt. Eén lied viel mij vooral op. Het lied heet: Ik wit it noch ( Ik weet het nog ). Voorafgaand aan het lied vertelde  Nanne  Kalma, de tekstschrijver van het lied, de oorsprong van de tekst. Als jongetje in Leeuwarden in de jaren 50, maakte hij samen met zijn vader een papieren vlieger (in het Fries is een vlieger een draak, eigenlijk net als in het Duits;  Drache ). Er waren heel veel kinderen die met zelfgemaakte vliegers vliegerden en dat leverde een kleurrijk beeld op. Opeens was het afgelopen met de rage.  Nanne vroeg later aan zijn moeder hoe dat nu kwam. Zijn moeder vertelde dat het verboden was door de luchtmacht. Het was een bijzondere gewaarwording toen hij als kind zich realiseerde dat hij, een kind, met zijn papieren vlieger een gevaar opleverde voor een militair vliegtuig wat gemaakt was als oorlogsinstrument!

Het verhaal deed mij denken aan de zoektocht die stagiaires en bijvoorbeeld nieuwkomers in een team hebben.  Je neemt iets waar, waarvan jij vindt dat het anders zou moeten. Je staat er alleen voor, maar  je wilt je er niet bij neerleggen, je wilt verandering tot stand brengen. Tegelijkertijd kennen we ook de Don Quichott’s die in volle galop het onrecht in de wereld, lees op de werkvloer, willen bestrijden. Dan moet ik ook al heel snel denken aan de cirkels van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey. cirkel van invloed/betrokkenheidStephen Covey gaat uit van twee cirkels. De middelste cirkel is de cirkel van invloed, de buitenste cirkel die van betrokkenheid. In de cirkel van betrokkenheid zit alles waar jij mee te maken hebt en waar jij je druk over maakt. Als je nadenkt vanuit de cirkel van invloed, maak je allerlei overwegingen. Voorbeelden zijn:  Wil ik me er mee bemoeien? Staat mijn inzet om invloed te hebben in verhouding met mijn daadwerkelijke invloed? Wat zou een goeie strategie kunnen zijn? Wie kan ik daarin betrekken? Hoe meer jij nadenkt over  hoe je invloed kunt hebben en ook daadwerkelijk handelt binnen de cirkel van betrokkenheid, hoe meer die cirkels   zullen gaan samenvallen. Soms blijft de cirkel van betrokkenheid te groot in relatie met de cirkel van invloed. Het zou dan kunnen dat je teveel hooi op je vork hebt en dan is het goed een stapje terug te zetten, door bijvoorbeeld minder te gaan werken of te gaan werken in een baan met minder verantwoordelijkheid, als dat tot de mogelijkheden behoort.

Als je aan het begin staat van een bewustwordingsproces van jouw plek in relatie met eerder genoemde cirkels, waarin met name de cirkel van betrokkenheid grote proporties lijkt aan te nemen, is het verhaal van Nanne een mooie knipoog. Tegelijkertijd vind ik het, in de huidige tijd in de strijd tegen IS, een uitnodiging naar regeringsleiders om stil te staan bij hun spierballentaal die ze onder druk van elkaar en door angst voor kiezersverlies over ons uitstorten. Zonder daar nu de draak mee te steken, zijn er geen creatievere, effectievere manieren?

Bronnen:

Ik Wit It Noch CDS. Irolt, Cd (single), oktober 2015

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Vertaling van The 7 Habits of Highly Effective People, Stephen R. Covey, Business contact 2008.